Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokapitalizacija

Mirovinski fondovi spašavaju posrnuli Dalekovod

burza
Pixsell
26.05.2011.
u 23:51

Ulagači će upisivati nove dionice po cijeni od 245 kuna, što je iznad cijene po kojoj se dionicom trguje na burzi

Dalekovod kreće u dokapitalizaciju za dodatnih oko 100 milijuna kuna, a postignuta cijena po kojoj će se upisivati nove dionice iznosi 245 kuna. Dodatni kapital za Dalekovodovo izvlačenje iz sadašnje otežane situacije u poslovanju dat će u najvećem dijelu mirovinski fondovi, koji će navodno imati i svog predstavnika u Nadzornom odboru društva. To potvrđuje i informacija da su ostavke podnijela četiri dosadašnja člana NO-a Dalekovoda.

Veliko zanimanje

Kako doznajemo, zanimanje za ulaganje u Dalekovod izrazili su i strani investitori, ali zbog kratkog roka iznos su upisali samo domaći institucionalni ulagači, u najvećem omjeru mirovinci, a potom investicijski fondovi. Na taj način, nakon stanke od gotovo dvije godine, jedna je kompanija na tržištu kapitala donijela odluku o povećanju kapitala sekundarnom javnom ponudom, izuzme li se Atlantic grupa, gdje su kapital povećali sami vlasnici. I u izvješću objavljenom na burzi uprava Dalekovoda ističe kako su ulagači utvrdili da je Dalekovodu potrebno restrukturiranje, s naglaskom na smanjenje zaduženosti, optimiranje fiksnih troškova te osiguravanje stabilnog i kontinuiranog novčanog toka ulaganjem u projekte obnovljivih izvora energije koji su neovisni o ekonomskim ciklusima. Jedan predstavnik domaćih mirovinskih fondova kazao nam je da mirovinci vjeruju da će za već dvije godine, ali i samim ulaskom u EU, Dalekovod imati dobre perspektive na stranom tržištu. Postignuta cijena od 245 kuna iznad je one po kojoj se dionicom Dalekovoda trguje na burzi, što bi također trebalo biti dokaz da ta kompanija ima dobre perspektive, uzme li se u obzir da se cijena u dokapitalizaciji za tvrtke u teškoćama uvijek uzima s diskontom.

Neki su skeptični

Neki analitičari već dulje govore kako mirovinski fondovi moraju ulagati u tvrtke koje omogućavaju rast domaćeg gospodarstva, a to im je neizravno i zadaća jer time stvaraju i zaradu za svoje članove, no ne žele komentirati je li Dalekovod najbolji izbor. – Mirovinski fondovi moraju ulagati u razvoj domaćih kompanija, to je njihov zadatak, a odgovornost ostaje na menadžmentu fondova koji do sada nisu imali većih promašaja – komentira Dragan Kovačević. S druge strane, postoje i oni koji smatraju da mirovinci ulaze u nešto što nije sigurno te da našim novcem saniraju kompaniju u problemima.

Komentara 14

CR
Crollywood
01:42 27.05.2011.

Jedini zadatak mirovinskih fondova bi trebao biti sigurno ulaganje i umnažanje tog novca. A ne kako se u tekstu tvrdi da moraju ulagati u tvrtke koje omogućuju rast domaćeg gospodarstva. Nekako mi se čini da se igraju sa penzijama budučih umirovljenika,i zloupotrebljavaju novac kako bi obavljali poslove koje država mora obaviti. Sjetite se kako su kupovali skupe INA-ine dionice(novac se koristio da se zaštiti državni interes,)....Netko se tu opako igra vatrom...

KI
Kitchee
01:57 27.05.2011.

crollywood...taj jedini zadatak koji si naveo je ideal...i nikako ne odgovara kontekstu... fondovi trebaju najviše ulagati u domaće tržište...pa ako to znaci rizik onda i riskirati...pa to je drugi stup pobogu...uostalom ulaganjem u domce tržište krug se zatvara...omogućuje se stvaranje nove vrijednost OVDJE...i tako u nedogled jel... no... dalekovod je sigurno nesigurna stvar...normalnije ki je cacicev prijedlog s plinom izgledao... a i saniranje privatne kompanije koja je bila privatna samo zatp da netko pod krinkom dominantno malog dioničarstva izvuće lovu u poslovima s državom...i da ga po netržišnoj cijeni dokapitalizira ta ista država smrdi samo na još jedan promaša... valjda sam u krivu :D

AM
amato
08:44 27.05.2011.

Menađere Mirovinskih fondova koji su učinili to treba pod istragu. Siguran sam da tu nisu čista posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije