Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

DUBRAVKA RADOVANIĆ – interni kontrolor

20.11.2008.
u 21:08

Dubravka Radovanić ovogodišnje je pojačanje u Erste vrijednosnicama na mjestu complianca (internog kontrolora), radnog mjesta uvedenog s novim Zakonom o tržištu kapitala.

Novo zanimanje
Interni kontrolori morat će prije svega biti dobro upoznati sa svim detaljima Zakona o tržištu kapitala i podzakonskim aktima. jer će morat pratiti usklađenost rada društva s relevantnim propisima. S obzirom na to da je Radovanić došla iz Hanfe, sigurno ima prednost dobrog poznavanja zakona i dijela podzakonskih akata.

– Osim nadzora obavljaju li se poslovi u društvu pravilno (u skladu sa zakonskom regulativom i vlastitim internim propisima društva), interni kontrolori bit će zaduženi i za savjetovanje odgovornih osoba društva i ostalih zaposlenika vezano za poštovanja i pridržavanja obveza koje proizlaze iz zakona i ostalih propisa – kaže Radovanić.

Od ostalih poslova izdvaja da će ta osoba sasvim sigurno sudjelovati u izradi internih procedura društva, da će redovito, ali i izvanredno obavljati internu kontrolu poslovnih procesa i načina na koji zaposlenici društva obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, da će upravi podnositi izvješća o svojim zapažanjima tijekom obavljenih kontrola, predlagati smjernice za unapređivanje poslovnih procesa, kao i nadgledati primjenu mjera poduzetih za otklanjanje eventualno detektiranih nedostataka u poslovanju.

Savjetodavna uloga
Nadalje, svakodnevno će morati savjetovati svoje kolege u njihovu radu, vezano za poštovanje i pridržavanje obveza koje proizlaze iz zakonske regulative. Zatim, sudjelovati i u edukaciji zaposlenika prilikom uvođenja novih propisa, pa u obavljanju poslova vezanih za postupanje po pritužbama klijenata društva i vođenje evidencija te analiziranje takvih pritužbi, što može i te kako poslužiti poboljšanju i unapređivanju poslovanja društva.

Odnosno, Radovanić zaključuje da će kontrolor biti taj koji će najvjerojatnije imati ključnu ulogu u izradi internih politika poslovanja, bit će zadužen za kontrolu njihove pravilne i dosljedne primjene, kao i za njihovo ažuriranje, otkrivanje svake potencijalne neusklađenosti poslovanja društva sa zakonskom regulativom, kao i za otkrivanje svih rizika koji bi iz takve neusklađenosti mogli proizaći.

Morat će i, tijekom svakodnevnog rada, paziti da takvi rizici budu svedeni na najmanju moguću mjeru. Jer, rizik koji proizlazi iz zakonske neusk lađenosti nosi sa sobom rizik od gubitka klijenata i rizik od sankcija regulatora do rizika gubitka odobrenja za rad – tvrdi Radovanić.



Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije