Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganje

Dionice i fondovi ponovno u fokusu, burzovni indeksi rastu

'28.08.2008., Zagreb - Zagrebacka burza. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/PIXSELL
20.03.2013.
u 08:00

Dionice nisu opcija umirovljeniku koji ne ostvaruje redovite viškove 
od primanja, dok su mlađoj osobi na početku karijere s visokim primanjima dobar izbor.

Nakon nekoliko godina tijekom kojih je ulaganje na burzu smatrano gotovo autodestruktivnim, nakon oporavka svjetskih, a potom i domaćih indeksa, ponovno se vraća optimizam. Zarade otprije pet godina vjerojatno su povijest, ali pametnim ulaganjem u dionice i fondove mogu se ostvariti pristojni povrati. No, što bi ulagači trebali znati da se opet ne iznenade burzovnim \"ruletom\"?

Bitna \"domaća zadaća\"

I u Hrvatskoj i šire traje trend niskih kamata koji se odražava na prinose od štednje i čini je manje atraktivnom te se ulagači rizičnijeg profila ponovno okreću dionicama.

– Trend smanjenja kamatnih stopa na štednju još nije izražen u onolikoj mjeri kao u razvijenim zemljama. Zbog toga se građani zanimaju i za druge oblike \"štednje\": dionice, obveznice, fondove, kupnju nekretnina... te razmatraju sve opcije kako zaraditi više i kome povjeriti svoju ušteđevinu – kazao je Milan Senjanović, voditelj front officea Hypo Alpe-Adria Investa.

U izboru, ističe, potencijalni ulagači moraju biti svjesni svoje prirode i afiniteta; jesu li skloni konzervativnijem pristupu ili im je veći prinos glavni cilj. Ako je to polazište, vrlo je bitno da pri odabiru obave \"domaću zadaću\" upoznavanja s investicijom.

– Najjednostavnije rečeno, nije svaki oblik štednje za svakoga. Tako se, primjerice, ulaganje u dionice vjerojatno ne bi moglo preporučiti umirovljeniku koji ne ostvaruje redovite viškove od svojih primanja, dok bi za mlađu osobu na početku karijere s visokim primanjima ulaganje u dionice vjerojatno bilo najispravniji izbor – objašnjava Senjanović. I na domaćoj burzi, poručuje, ima fundamentalno kvalitetnih kompanija u čije dionice je isplativo ulagati, a brojne domaće kompanije nedvojbeno će imati koristi i od skorog ulaska Hrvatske u EU. Pri ulaganju u dionice bitno je, kaže, odabrati investicijsku, a ne špekulativnu perspektivu. To znači da ulagači, pogotovo mali, trebaju biti svjesniji rizika koje ulaganje u dionice nosi i realističnog, dugoročnog horizonta ulaganja.

U fokusu opet dionice

Ulagači skloniji rizičnim investicijama odnedavno i na domaćoj burzi mogu trgovati \"dugim\" i \"kratkim\" certifikatima s polugom. Onima koji nemaju dovoljno iskustva, znanja ili vremena za samostalno ulaganje na tržišta kapitala, kao alternativu preporučuje investicijske fondove. Nakon duljeg razdoblja u kojem su investitori izbjegavali rizična ulaganja, u fokus ponovno dolaze fondovi s rizičnijom strukturom imovine koji u svom portfelju imaju veći udio dionica.

– Takvi fondovi imaju nešto veće upravljačke naknade nego novčani i obveznički, a prije ulaganja u njih, svakako je poželjno proučiti prospekt i statut, kao i strukturu ulaganja, dostupnu na osobnoj iskaznici koju je svaki fond dužan periodično objavljivati – upozorava, napominjući da domaće fondovsko tržište više ne nudi samo univerzalne dioničke investicijske fondove, nego i sektorske koji trguju samo dionicama onih kompanija koje pripadaju određenom industrijskom sektoru, kao i indeksne, koji odražavaju kretanje određenog indeksa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije